Οι κουρτίνες για την συνολική εικόνα οποιουδήποτε χώρου, είναι περίπου ότι το …παπούτσι και το μαλλί για την γυναικεία εμφάνιση. Και ως γνωστόν ότι και να βάλεις ότι και να κάνεις αν το μαλλί έχει το …χάλι του και το παπούτσι ομοίως, χαμένα πάνε όλα τα υπόλοιπα …στολίσματα.
Έτσι ακριβώς και στην εσωτερική διακόσμηση. Τα ακριβότερα και κομψότερα έπιπλα και διακοσμητικά κι αν ταιριάξετε με τον ιδανικότερο τρόπο, αν η εικόνα του πατώματος και των παραθύρων δεν είναι η σωστή για τον χώρο, το συνολικό αποτέλεσμα θα στεφθεί με την απόλυτη αποτυχία.
Κατ΄αρχήν και οι κουρτίνες, πέρα από το χρωματικό τους ταίριασμα, θα πρέπει να ακολουθούν το γενικότερο ύφος και στυλ του χώρου που θα τοποθετηθούν.
Μια κλασσική κουρτίνα θα “αδικηθεί” αλλά και θα καταστρέψει κάθε άλλο στοιχείο σ΄έναν μοντέρνο χώρο, όπως αντίστοιχα μια μοντέρνα στο σχέδιο και στο τρόπο που θα κρεμαστεί, θα δείχνει εντελώς παράταιρη σ΄ένα δωμάτιο διακοσμημένο με απόλυτα κλασσικά και αυστηρά στοιχεία.
Βασικός επίσης κανόνας που δεν επιδέχεται εξαιρέσεις, σε ότι αφορά το μήκος και το φάρδος τους, ότι οι κουρτίνες εναρμονίζονται στο μέγεθος του παραθύρου και του τοίχου που θα τοποθετηθούν και θα πρέπει να φτάνουν έως το πάτωμα, σε μπαλκονόπορτες και μεγάλα παράθυρα, ενώ ανοιγμένες εντελώς θα πρέπει τουλάχιστον να καλύπτουν πλήρως το πλάτος του κουφώματος. Τίποτα πιο άκομψο από μια κουρτίνα που με το ζόρι καταφέρνει να καλύψει το παράθυρο, όπως και εκείνες που σταματούν αναίτια σ΄ένα άχαρο ύψος κάπου ανάμεσα στο κάτω μέρος του παραθύρου και το πάτωμα. Γι΄αυτό και πριν την αγορά τους, μετρήστε με ακρίβεια το φάρδος και κυρίως το μήκος που χρειάζεστε, υπολογίζοντας αρκετά παραπάνω αν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε αμπράς ή πιάστρες που θα τις κρατούν στο πλάϊ, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να τις αγοράσετε αρκετά πιο μακριές ώστε και όταν πιαστούν να εξακολουθούν να φτάνουν έως το πάτωμα.
Όμως πέρα από την αισθητική του πράγματος, η λειτουργικότητα είναι εξίσου σημαντική. Χοντρά υφάσματα που θα κρύψουν το φυσικό φως ή πολύ λεπτά που δεν θα προσφέρουν την κατάλληλη σκίαση όπως και υφάσματα δύσκολα στο πλύσιμο και το σιδέρωμα τους, από τις πιο συνηθισμένες παγίδες που κατά τη διαδικασία της επιλογής μας οδηγεί ο ενθουσιασμός με αποκλειστικά κριτήρια το σχέδιο και φυσικά …την τιμή τους.
Πριν λοιπόν ξεκινήσετε, αποφασίστε για τον ρόλο που θέλετε να παίξει κάθε κουρτίνα, ανάλογα με το σημείο που θα τοποθετηθεί.
Για παράθυρα μικρά και χωρίς θέα, φθαρμένα ή εκείνα που σπάνια ανοίγουν και ελάχιστο φως προσφέρουν, προτιμήστε να τα “κρύψετε” με μια κουρτίνα τύπου ρόμαν. Θα στολίσουν το σημείο ιδανικά και θα σας εξυπηρετήσουν αλλά και θα αναδειχθούν πολύ περισσότερο απ΄ότι αν τις επιλέξετε για παράθυρα που αποτελούν το βασικό σημείο φωτισμού των χώρων και που εκεί αναγκαστικά θα βρίσκονται πάντα εντελώς μαζεμένες προς τα πάνω.
Για μπαλκονόπορτες αλλά και μεγάλα φωτεινά παράθυρα, που κάποιες ώρες θέλετε να εκμεταλλεύεστε στο έπακρο τον φωτισμό τους κάποιες άλλες όμως να τον μετριάζετε, οι διπλές κουρτίνες, με δυνατότητα να μαζεύονται στις άκρες, η πιο ενδεδειγμένη λύση.
Προτιμήστε για την εσωτερική ένα λεπτό ύφασμα κι ένα περισσότερο χοντρό και βαρύ για την εξωτερική κι αν κάποια από τις δύο την επιλέξετε με οποιοδήποτε εμπριμέ σχέδιο, η άλλη κομψότερο θα είναι να την επιλέξετε σε ένα μονόχρωμο ταιριαστό ύφασμα.
Διακοσμητικά καλύτερο αποτέλεσμα θα σας δώσει μια μονοχρωμία στην μεγάλη επιφάνεια της εσωτερικής κουρτίνας κι ένα οποιοδήποτε μοτίβο με περισσότερο αποχρώσεις στο ύφασμα της συνήθως μαζεμένης στις άκρες εξωτερικής, παρά το αντίστροφο.
Ο συνδυασμός επίσης του ρόμαν, αν το προτιμήσετε, με εξωτερική κουρτίνα, από τους πλέον εντυπωσιακούς, αρκεί να αποδειχθεί κι εξίσου λειτουργική λύση για τη χρήση του παραθύρου που θα τοποθετηθεί.
Γενικά επιλέγοντας κουρτίνες, πέρα από τι σας αρέσει και τι θα θέλατε, μην υποτιμήσετε το τι θα σας είναι αληθινά βολικό σε ότι αφορά τα υφάσματα, το είδος της κουρτίνας, αλλά και τον τρόπο που θα τις κρεμάσετε.
Συνυπολογίστε όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που εκ των υστέρων μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές και να δικαιώσουν ή όχι την επιλογή σας, όπως το προς τα που ανοίγουν τα παράθυρά σας, πόσο συχνά ανοίγουν, πόσο ο ρόλος των κουρτινών θα είναι λειτουργικός για τον φωτισμό του χώρου ή καθαρά διακοσμητικός, αν αντέχετε το κόστος του καθαριστηρίου για κάποια υφάσματα, πόσο χρόνο μπορείτε να διαθέσετε για το σιδέρωμα τους κλπ. και εκμεταλλευθείτε την ανεξάντλητη ποικιλία που είναι διαθέσιμη τόσο στα καταστήματα λευκών ειδών όσο και στα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού.
Οι επιλογές σας για τον τρόπο που θα τις κρεμάσετε από το κουρτινόξυλο επίσης πολλές, αφού πλέον ο κλασσικός σιδηρόδρομος δεν αποτελεί τη μοναδική λύση.
Τα κουρτινόξυλα βέργες από ξύλο ή μέταλλο, η πιο συνηθισμένη σύγχρονη επιλογή και θα βρείτε εύκολα το κατάλληλο για οποιονδήποτε χώρο. Αν φυσικά θέλετε να δημιουργήσετε τα δικά σας μοναδικά κουρτινόξυλα, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και κρεμάστε τις κουρτίνες όχι από την κλασσική βέργα, αλλά από οτιδήποτε μπορεί θαυμάσια να την αντικαταστήσει όπως ένα μακρύ ξύλο της θάλασσας, οποιοδήποτε ανθεκτικό και ξερό κλαρί δέντρου στο φυσικό του χρώμα ή σε όποιο επιλέξετε να το βάψετε κλπ. κλπ. Το ίδιο “μοναδικά” μπορούν να γίνουν και τα διακοσμητικά τελειώματα του κουρτινόξυλου, αν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε διακοσμητικό σας αρέσει και μπορεί να προσαρμοστεί στη συγκεκριμένη θέση, πέρα από τις δημιουργημένες ειδικά για αυτή τη χρήση επιλογές που επίσης θα βρείτε αφθονία στα ειδικά με τέτοια είδη καταστήματα.
Και για το δέσιμο της κουρτίνας πάνω στο κουρτινόξυλο πολλές οι προτάσεις αρκεί αυτή που θα διαλέξετε να είναι και η πιο λειτουργική για την περίπτωση.
Οι φιόγκοι και οι τιράντες για παράδειγμα, είναι πολύ κομψές ιδέες, αλλά αν κάποιος σας πει ότι η κουρτίνα θα κινείται με την ίδια άνεση όπως με τον σιδηρόδρομο ή τους απλούς κρίκους, απλά θέλει να σας πουλήσει οπωσδήποτε την συγκεκριμένη κουρτίνα.
Για τα μεγάλα λοιπόν παράθυρα και κυρίως γι΄αυτά που το άνοιγμα και κλείσιμο της κουρτίνας είναι συχνό, προτιμήστε κάτι περισσότερο λειτουργικό και περιοριστείτε σε οτιδήποτε άλλο, όσο όμορφο κι αν είναι, για τα παράθυρα εκείνα που οι κουρτίνες τους θα μένουν σχεδόν σταθερές ή θα ανοιγοκλείνουν σπάνια. Γενικά, εκμεταλλευθείτε μικρά και “δύσχρηστα” παράθυρα για να τα διακοσμήσετε με περίτεχνες και πρωτότυπες κουρτίνες και προτιμήστε κάτι εξίσου όμορφο αλλά απλό και βολικό για τα κεντρικά σας παράθυρα.